نقش گفت‌‌وگوی مطلوب زوجین در تحکیم خانواده

نویسندگان

1 دانش‌‌پژوه کارشناسی روان‌‌شناسی و معارف اسلامی از لبنان، مجتمع آموزش عالی بنت‌‌الهدی، جامعه‌‌المصطفی (ص) العالمیه، قم، ایران.

2 عضو گروه علمی – تربیتی روان‌‌شناسی و معارف اسلامی، مجتمع آموزش عالی بنت‌‌الهدی، جامعه‌‌المصطفی (ص) العالمیه، قم، ایران.

چکیده

گفت‌وگو مهمترین روش و متداول‌ترین ابزار ارتباطی است و بخش عمده‌ای از ارتباطات و تعاملات زوجین را به خود اختصاص می‌دهد. به‌دلیل نقش اساسی و زیربنایی که گفت‌وگوی مطلوب در استحکام و دوام خانواده دارد آشنایی با اصول و مهارت‌های آن اهمیت و ضرورت فراوانی دارد؛ زیرا آموختن و پذیرفتن آنها از جانب زوجین نه‌تنها موجب خرسندی و رضایت‌مندی آنها می‌شود بلکه باعث انتقال آنها از زوجین به فرزندان و از فرزندان به جامعه بشری می‌شود. نوشتار حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، اصول گفت‌وگو، انواع سبک‌های گفت‌وگو و مهارت‌های گفت‌وگو را بررسی می‌‌کند. اغلب زوج‌ها معتقدند برقراری ارتباط کلامی، رفتار ساده‌ای است. در‌حالی‌که گفت‌وگو در روابط صمیمی و عاطفی پیچیده‌تر است؛ زیرا هدف از آن حفظ و تقویت رابطه یا رفع سوء ‌تفاهم و منع تعارضات است. بنابراین، برای داشتن گفت‌وگویی سالم و اصولی، توجه به اصول و مهارت‌های آن امری ضروری است و آموختن اصول و تمرین مهارت‌های گفت‌وگو فرصت انتقال و تبادل صحیح احساسات، نیازها، خواسته‌ها و عقاید را برای زوج‌ها فراهم می‌‌کند. در نتیجه موجب رضایت‌مندی، دوام و استحکام رابطه آنها با یکدیگر و رابطه آنها با فرزندان می‌شود.

کلیدواژه‌ها